Hvordan virker en vindmølle?
Nutidens vindmøller bliver brugt at producere elektricitet. Vindmøller har en stor rolle især i den danske energiforsyning. Vindmølle energi er grønenergi.
Danmark er specielt godt egnet til vindmøller, i det Danmark, er et land med mange kyster, hvor vinden ofte er mere kraftig. Vindmøllen benytter vindes kraft til at genererer strøm, dette sker ved hjælp af møllens vinger, som fanger vinden, og får dem til at dreje rundt, fordi vinden presser på dem.
Hvordan bliver strømmen produceret i en vindmølle?
I toppen af en vindmølle, sidder der et såkaldt møllehus. På møllehuset sidder der en sensor, som måler hvorfra vinden kommer. Møllehuset sørger så hele tiden for at vingerne har retning op imod vinden. Ydermere sørger det også for at vingerne er klar i en 45 graders position.
Når vinden så blæser ind på vingerne, skaber det et undertryk. Dette kan bedst beskrives som en form for sugeeffekt, på den bagerste og buede side af vingerne. Denne sugeeffekt, er også med til at give vingerne yderligere fart på.
En vindmølle virker altså ved at vinden blæser, som så for vingerne på møllen til at dreje rundt. Vingernes rotation, driver så en generator, som laver strøm. Når den her generator genererer strøm, bliver det helt automatisk koblet til vores el-net.
Dette el-net er det system af ledninger, som gør at vi får strøm ud i vores stikkontakter.
Så på de dage hvor at vinden blæser, vil strømmen i vores huse komme fra vindens kraft.
Hvad består en vindmølle af?
Vindmøller bliver i da oftest lavet og bygget som et samlesæt, da nogle vindmøller kan være helt op til 220 meter høje. De forskellige dele bliver bygget på en fabrik, og dele bliver så enkeltvis transporteret ud til hvor vindmøllen skal stå, og samlet på stedet.
De essentielle dele er:
• Fundamentet, som møllen skal stå på
• Tårnet
• Møllehuset, sidder øverst oppe. Det er møllens maskineri, som består af gear, bremser og en generator. Det er den generator som laver strømmen.
• Vingerne